08/05/2024

Потенциален служебен премиер изненадващо подаде оставка

0

Омбудсманът Диана Ковачева е информирала тази сутрин депутатите, че нейната заместничка Елена Чернева-Маркова е подала оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков оповести новината в началото на пленарния ден.

Съгласно последните промени в Конституцията заместник-омбудсманът е една от възможностите за служебен премиер. Напускането й е изненадващо.

Елена Чернева – Маркова има юридическо образование, била е адвокат и дългогодишен председател на Националното бюро за правна помощ. 

Зае поста през 2020 г., когато Диана Ковачева, дотогава „зам.-омбудсман“, оглави институцията.

Не е ясно дали ще има бърза реакция за попълване на овакантения пост. По закон омбудсманът номинира кандидатите за заместници. Ковачева ще е омбудсман до 17 април, след това отива в Европейския съд по правата на човека. 

Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова обясни тази вечер пред bTV причината за решението си да подаде оставка точно в навечерието на сформирането на служебен кабинет. Тя намекна индиректно, че напуска именно заради опцията в конституцията да бъде номинирана за служебен премиер. „Подадох оставка, защото не одобрявам всяка една длъжност, която допуска политически ангажимент“, каза зам.-омбудсманът пред бТВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *