08/05/2024

Хроника на преговорите за ротация – март 2024 г.

0
Мария Габриел

Мария Габриел

25 март 2024 г.

Мария Габриел подава в НС заявление, че се не желае да бъде гласувана за премиер и няма да предложи структура и състав на правителство.

24 март 2024 г.
Мария Габриел обявява, че преговорите са прекратени, а тя ще обяви с писмо до НС, че се отказва от мандата за съставяне на правителство. Провалът бил заради това, че ПП поискали и МВР, държали се като рекетьори.
Часове преди това всички депутати са привикани да бъдат в София за извънредно заседание на НС, а няколко ключови депутати отказват медийни участия.
Делян Пеевски казва, че трябва да се мине през избори.

22 март, 2024
Мария Габриел казва, че разговорите за съставяне на правителство са възобновени. Никой не иска избори.


20 март, 2024
ГЕРБ иска от ПП-ДБ да се извинят на Мария Габриел за обидите. Атанас Атанасов, Кирил Петков и Николай Денков искат да се подновят преговорите, Борисов също е готов – „след като се извиняват на Мария“
Асен Василев казва, че Габриел не може да е премиер, а ГЕРБ казват, че Василев не може повече да бъде финансов министър.

19 март, 2024 г.
В 16 часа Мария Габриел съобщава на президента, че е изпълнила проучвателния мандат и обявява списък с министри. ПП-ДБ казват, че не са давали съгласие, че не са подписвали нищо, номинирани министри казват, че се отказват от номинацията. Асен Василев нарича Мария Габриел “Красивото лице на мафията”. 
В съответствие с конституцията, президентът Радев издава указ за избирането на Габриел за министър-председател.

18 март
Президентът Румен Радев връчи в 12 часа първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габирел от ГЕРБ-СДС. Да получат мандата в президентството влязоха членовете на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, придружени от премиера в оставка Николай Денков и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Габриел дава нов краен срок – 24 часа – до 19 март, вторник, по обяд

12 март
Край на консултациите за съставяне на правителство при президента Радев

11 март
Консултации за съставяне на правителство започват при президента Радев.

9 март
Започнаха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
Делегацията от преговарящи от страна на ПП-ДБ включва Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Асен Василев.
Преговарящите от ГЕРБ-СДС са Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

6 март
Народното събрание гласува оставката на премиера Денков и ръководения от него кабинет. Бойко Борисов и Мария Габриел са на конгрес на ЕНП в Букурещ.

5 март
Премиерът акад. Николай Денков депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Оставката идва ден по-рано от планираното. ГЕРБ го обвиняват, че е прибързал. 
Към тази дата очакванията се, че до 8 март трябва да стане ясно дали ще има ротация или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *