08/05/2024

Служебният кабинет забрани вноса на над 20 вида украински храни

0

зърно

България налага временна забрана за внос на над 20 вида храни с произход Украйна. Сред тях са не само пшеница, слънчоглед и царевица, заради които има силна съпротива от местните зърнопроизводители.

Забранява се така също и вносът на пшенично брашно, слънчогледово масло, пчелен мед и пчелни продукти, сурово мляко и сухо мляко, млечен концентрат, орехи, лешници, яйца, птиче месо, свинско месо, овче и козе месо. Забраната ще важи и за ръж, ечемик, овесени ядки, сорго, елда, нишестета, инулин, пшеничен глутен, соя, ленено семе, рапица, вино, винен оцет и етилов алкохол.

Временната забрана за внос на храни от Украйна в България ще важи от 24 април до 30 юни. Тя няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България за трети страни. Партидите трябва да бъдат в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни.

„През последната година, противно на замисъла за така наречените коридори на солидарността, значителни обеми храни от Украйна останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес“, обясни в началото на правителственото заседание служебният премиер Гълъб Донев. 

По думите му страната ни била принудена да приеме тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмисляли адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведели коридорите на солидарността. „България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, каза още министър-председателят.

Аргументите на служебния кабинет за тази мярка са, че сегашните коридори на внос на храни от Украйна са „изкривени“ и не съответстват на принципите на европейска солидарност. „България на практика последва на практика примера на три други държави. Имаме продукция за няколко милиарда, която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим много сериозни загуби“, обяви по-късно днес служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Третият аргумент бил, че така или иначе вече спрените коридори към редица други европейски държави ще бъдат пренасочени към Румъния и България. Затова българското правителство реагирало своеобразно информацията и правомощията, които има. „Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищожена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати“, допълни агроминистърът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *