08/05/2024

Русия обвини френски наемници за убийства на военнопленници

0

Адът на войната. Батална сцена след като ракета "Калибър" порази дислоцираната под Николаев в база "Паляниця" 79-а бригада на ВСУ. Убитите са над 50.

Французи, сражавали се в редовете на украинската армия, са разстреляли от упор трима руски военнопленници, става ясно от официално съобщение на Следствения комитет на Руската федерация.

СК на Русия започва разследване на френски наемници, убили по жесток начин руски военнопленници, заявиха от институцията.

Според данните към момента, френските наемници са участвали в бойните действия на страната на Украйна в редовете на полка „Азов“ и 92-а бригада на Въоръжените сили на страната /ВСУ/. Един от френските бойци е публикувал снимки с убийствата на трима руски военнопленници, разстреляни от упор, съобщават от Руския следствен комитет.

Следователите ще установят всички обстоятелства по случая, за да бъдат привлечени към наказателна отговорност извършителите на това престъпление, се посочва в съобщението на следствието на РФ с дата 26 април. 

За задържането на французите първи информира Телеграм-каналът на проекта Foreigncombatants, който се занимава с разследване на военни престъпления.

Според неговите разкрития французите, които са убили руснаците, са арестувани във Франция при опит за трафик на оръжие. За въпросното престъпление наказанието е 15 месеца лишаване от свобода.

От Foreigncombatants, разкрили случая и публикували снимките с убитите войници, уточняват, че единият от задържаните френски наемници е Ален Винерон, по прякор Виви Валанс и Виви Еделвайса.

Той е извършил тежки военни престъпления по време на войната в Украйна.

Именно Ален Винерон е публикувал на 28.02.2023 г. в своя личен чат снимки на убитите от упор руски войници, информират от Foreigncombatants. Винерон е бил наемник в „Азов“, който в Русия считат за терористична организация, докато в Украйна полкът се числи към редовната украинска армия. 

Стотици негови членове се предадоха и бяха пленени след превземането на завода „Азовстал“ от руските сили миналата пролет. Сред тях имаше и много чужденци, доброволци и наемници. Впоследствие мнозина от тях бяха освободени или разменени за руски военнопленници. 

https://t.me/TrackAMercChat/195784

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *