07/05/2024

Терор в Москва – десетки са разстреляни в концертна зала

0

Въоръжени група мъже /между 3 и 6/ атакуваха концертната зала Crocus City Hall в Москва преди изпълнението на групата Picnic. Групата е открила огън по хора в коридорите, в самата концертна зала, в санитарни помещения и складове, където се опитвали да се скрият хората. В сградата са избухнали няколко взрива вследствие на което е възникнал пожар и е нарушена конструкцията на покрива.

Според неокончателни данни загиналите са 133.

Кои са терористите още не е ясно. Първо се появи, че това са граждани на това са граждани на Ингушетия, бяха споменати конкретни имена, но после се оказа, че някои от тях са заловени при спецоперация в началото на месец март.

ФСБ доложи на Путин, че са дадържани 11 души, 4 от които преки извършители на атентата. Според ФСБ те са били задържани на 100 км от границата с Украйна в бяло Пежо. Появиха се снимки на колата и задържаните. Таджикистан отрече, че задържаните са граждани на страната. Колата е била спряна около село Тёплый, Суражски район, Брянска област. Според руски източници са известни имената на 4 от тях – Насридинов Махмадрасул 37 г., Исмонов Ривожидин 51 г., Сафолзода Шохинджонн 21 г, Назаров Рустам 29 г..
Последният – Руснам, няма нищо общо с атентата – той е бил соцственик на колата, но я продал преди две години.

Задържан е Мухамадсобир Файзов /19 г/ от Душанбе. Той е ранен в окото, откаран в болница и след това разпитан

САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация „Ислямска държава“, че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител, съобщи БТА. 

Според информацията на американските служби става дума за ИД „Хорасан вилает“. Главната редакторка на прогагандната тв и сайт „Раша тудей“ Маргарита Симонян заяви, че това не е истина.

https://t.me/newsnetBG/4786

На 8 март посолството на САЩ в Русия съобщи, че са възможни терористични атаки в Москва, а времето за извършването им е през следващите няколко дни. Британското външно министерство също информира своите граждани на уебсайта си през тези дни.

„Посолството следи съобщенията, че в близко бъдеще екстремисти планират да атакуват големи тълпи в Москва, включително концерти, и на гражданите на САЩ се препоръчва да избягват големи тълпи през следващите 48 часа“, бе съобщено тогава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *