19/05/2024

Къде пускат само срещу зелен сертификат

0

Системата със здравните сертификати действа пълноценно в голяма част от европейските страни – тя дава достъп до някои обществени места на три групи лица – на ваксинирани срещу коронавирус, на преболедувалите от Covid и на хората с отрицателен тест за Covid. Системата стартира в Дания и Австрия, премина във Франция и Италия, обхвана и други страни, а накрая там, където ваксинация достигна изключително високи нива, започна да се премахва, примерно в Дания.

––
Австрия
Влизането в заведения за хранене, театри, хотели, спортни съоръжения, фризьорски и козметични салони изисква доказателство за ваксинация, отрицателен тест или сертификат за възстановяване от COVID-19.

Белгия
Туристите и белгийските жители, посещаващи събития на открито с над 1500 души, могат да получат “безопасен” билет, който ги освобождава от задължението да носят маски и от социално дистанциране.
За да имате право на такъв “билет”, трябва да сте били напълно ваксинирани в продължение на две седмици, да имате доказателство за възстановяване от COVID-19 през последните шест месеца, да имате отрицателен PCR тест (валиден в деня на теста и два дни след това) или отрицателен антигенен тест (валиден в деня на теста и един ден след това).

Кипър
Всеки, който посещава закрити ресторанти, барове и други места в Кипър, трябва да има Coronapass, известен също като Safe Pass, документиращ доказателство за ваксинация или отрицателен тест. Това е приложение, което се различава от EUDCC и се използва отделно.

Румъния
Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния одобри решение, според което ще се изисква задължително представяне на зелен сертификат за COVID-19 за достъп до определени икономически дейности в населените места, където нивото на заболеваемост е между 3 и 6 на 1000 жители.

Ирландия
Кръчмите, кафенетата и ресторантите могат да обслужват само хора с пропуски на EUDCC. Сертификатът може да бъде представен в цифров или хартиен вид. Като алтернатива, клиентите, които могат да покажат доказателство за възстановяване от COVID-19 през последните 6 месеца.

Словения
Хотелите, ресторантите, културните и спортни събития, казината и всички публични събития за над 100 души, са отворени за лица над 18 години, които са ваксинирани или могат да покажат доказателство за отрицателен тест за COVID-19.
В Словения не може да се зарежда гориво без здравен сертификат. За чужденците това не важи, те трябва само да носят маски.

Гърция
В Гърция въведоха драстични мерки на 13 септември и те ще действат до 31 май догодина
За пътуване в обществен транспорт вътре в страната се изисква сертификат за ваксиниране или отрицателен тест, изготвен в оторизирана лаборатория. Документите за здравен статус на пътниците подлежат на проверка при влизане в самолет, влак, междуградски автобуси и ферибот.
Същите документи се изискват за посещение на закрита зала в ресторант, бар, таверна.
Затягат се пропускателни изисквания за присъствие на спортни мероприятия. Дори и за откритите стадиони се изисква отрицателен тест.

Италия
Всички работници в Италия трябва да имат зелен сертификат от 15 октомври поне до края на годината. Сертификат няма да се иска на пенсионери и безработни. Ако нямаш сертификат отиваш в неплатен отпуск поне за пет дни. Неваксинираните могат да бъдат глобени и до 1500 евро.
В Италия зеленият сертификат влиза в сила и за влаковете, автобусите и самолетите между италианските области. Зеленият сертификат включва или удостоверение за пълен ваксинационен цикъл, или тест за коронавируса, не по-стар от 48 часа, или удостоверение за прекаран ковид.
Зеленият сертификат за културни и спортни обекти, ресторанти и кафенета е в сила в страната още от 6 август.

Франция
Президентът Еманюел Макрон нареди с указ посетителите на всички заведения с капацитет по-голям от 50 места да са задължени да покажат зелен сертификат.
От 9 август хората, живеещи във Франция, също се нуждаят от зелена карта, за да присъстват на събития с капацитет над 1000 души. Те се издават на тези, които са напълно ваксинирани от COVID-19 или на тези, които са се възстановили от него през последните шест месеца. Хората с отрицателни PCR и антигенни тестове на възраст под 48 часа също имат достъп до зеления пропуск.
Близо 3000 неваксинирани срещу COVID-19 медицински служители във Франция са отстранени от работа, след като там влезе в сила закон за задължителна имунизация на тези специалисти. Нарушителите, които не са ваксинирани поне с една доза, нямат противопоказания и не са били заразени скоро, „не могат вече да упражняват дейността си“, гласи френският закон от 5 август.

Дания
В Дания вече в почти всички обществени места не е необходимо да се представя зелен сертификат за достъп..
Дания бе една от първите страна в света, която въведе зелен сертификат заради коронавируса. Решението за отмяна на зеления сертификат за почти всички обществени места бе взето няколко дни преди всички рестрикции, въведени в страната заради коронавируса, да бъдат напълно отменени.

Германия
Повечето хора, които влизат в “помещения за гостоприемство” на закрито в Германия, сега трябва да бъдат ваксинирани, възстановени или да имат отрицателен тест срещу COVID-19 и да докажат това чрез EUDCC.
Децата под 6 -годишна възраст и тези, които са редовно тествани в училищата, са освободени от това.
Зелените карти са задължителни в райони с над 35 случая на COVID на 100 000 души. В Баден-Вюртемберг, Берлин, Долна Саксония, Рейнланд-Пфалц и Саарланд тази политика се прилага независимо.
Това се случва, след като началникът на щаба на канцлера Ангела Меркел призна по -рано този месец, че в бъдеще ще бъде много по-лесно за ваксинираните хора – те ще имат „имат повече свободи“, когато посещават мащабни събития като концерти и спортни мачове

Израел
Израел беше първата страна, която въведе инициативата „зелени паспорт“ още през февруари 2021 г. През юни властите решиха да отменят модела.
В началото на септември обаче Израел предприе стъпки за удължаване на ограниченията си за COVID-19 след скок, който се смята, че е резултат от варианта Delta. Това включва връщане на зеления пропуск, който се прилага за повечето събития и развлекателни дейности.
Хората ще трябва да покажат доказателство, че са ваксинирани, възстановили се от COVID-19 или са дали отрицателен тест за вируса през последните 72 часа, за да влязат в повечето публични пространства

Люксембург
На клиентите с цифров сертификат за ваксинация е разрешено да използват ресторантите и заведенията до 1 часа сутринта без ограничения. Тези, които нямат сертификат, трябва да носят маски за лице и да спазват социално дистанциране.
Участниците във всички обществени социални и културни събития трябва също да представят сертификат CovidCheck или EUDCC в електронна или хартиена форма

Холандия
Фирмите, които проверяват посетителите за доказателство за ваксинация, са единствените, на които е разрешено да бъдат отворени с пълен капацитет. Други ограничения със сертификат няма.

Португалия
Задължително е да представите сертификат на EUDCC или отрицателен тест при влизане в туристически квартири (при настаняване), спа центрове, групови фитнес зали, казина и културни събития с над 500 души на закрито или 1000 души на открито.
Ресторантите изискват доказателство за ваксинация срещу COVID или отрицателен тест в петък вечер след 19:00 ч., през почивните дни и официалните празници. Това не се отнася за деца под 12 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *