19/05/2024

Радев не иска избори през септември

0

Корнелия Нинова и Румен Радев

„Ако изборът на партиите е предсрочни избори, считам, че те е редно да се проведат в началото на октомври“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след посещението си в Черна гора.

Той обяви, че няма да бърза с връчването на втория и третия мандат, защото това би означавало избори през септември. Ако се забави обаче, това би довело до “изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени“. Държавният глава добави, че политическата криза в страната се изостря и всяка партия с амбиция за обществена подкрепа трябва да заяви какъв изход предлага.

До няколко дни Радев ще връчи проучвателен мандат за правителство на втората по големина парламентарна група – на ГЕРБ-СДС. Бившите управляващи вече обявиха, че ще го върнат веднага. „Предстои да връча проучвателен мандат на втората по численост партия, ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризите, какви са техните формули за коалиране и след това ще реша на кого да връча третия мандат“, съобщи плановете си президентът.

„Очаквам управленско мнозинство, което не с лозунги и пиар, а с реална и последователна работа да се ангажира страната ни да не остане в периферията на Европа“, заяви още Румен Радев. И допълни, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли, ще приключи дейността и на правителството, и на парламента. По този начин много важни въпроси остават нерешени, предупреди той.

Според президента самите партии чертаят все по-дебели червени линии на разделение и съставянето на правителство след евентуални предсрочни избори става все по-трудно. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *