19/05/2024

Изборите за стола на Нинова са насрочени за 12 септември

0

Корнелия Нинова

Следващият конгрес на БСП ще се проведе на 26 септември, реши днес Националния съвет на партията единодушно, само с един глас „въздържал се“. Първоначалните планове бяха форумът да се състои на 10 октомври, но той беше изтеглен с 2 седмици по-рано, тъй като бе решено да бъде променена и датата за първия в историята на БСП пряк избор на партиен лидер. Това ще се случи на 12 септември, а не на 26-ти. Ако се стигне до балотаж той ще бъде на 19 септември.

Пленумът на БСП се събра за първи път след почти тримесечна пауза заради кризата с коронавируса. Лидерът Корнелия Нинова представи доклад, чийто основни теми бяха оповестената преди няколко дни идея за подписка за сваляне на правителството, както и процедурата за предстоящия пряк избор на председател.

Нинова очаквано получи много критики. Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев не одобри идеята за подписка за сваляне на кабинета. “Повтаряме едни и същи практики. Миналата година по този начин беше обявено напускането на парламента – три месеца или четири ни нямаше, резултатът е, че от това загубихме. И мисля, че всички го разбират и признават. Тази инициатива за мен към момента поражда повече въпроси, отколкото отговори“, коментира Станишев.

„Не можем да чакаме събирането на някакви подписи въобще. Би трябвало преди това да има действия, които водят до развръзка“, заяви и Янаки Стоилов. Александър Симов обаче възнамерява горещо да подкрепи подписката. Георги Гергов пък повтори мантрата, че Нинова е вредна за партията и България. А Красимир Янков, който смята да се кандидатира за председател, не харесва идеята предстоящия конгрес да се състои през есента.

В този дух бе и изказването на Кирил Добрев пред пленума, който не спести критиките си към Нинова, макар и да не я спомена поименно. „Не е тайна, че от доста време имаме сериозни различия с председателя на партията. През цялото време като зам.-председател съм бил коректен към нея, но лоялен единствено и само към БСП. Не приемам и никога няма да приема водеща политика в партията да бъде разделението. Не приемам всеки, изразил различно мнение, да бъде заливан с помия, определян като враг, ГЕРБ-аджия, подлога на Бойко Борисов и слуга на Делян Пеевски. Не приемам различното мнение да се тълкува като намеса от външни сили и зависимости, а съмненията за симпатии да бъдат наказвани с уволнения. Груб вътрешнопартиен дебат, който се води основно в медийното пространство и част от който е прехвърлен в медиите на самата партия, предизвиква дори отвращение в нашите членове и симпатизанти и неминуемо води до тотално разделение във всички възможни органи на БСП. БСП винаги е била кауза, а не нечия собственост“, заяви Добрев в изказването си.

„Радвам се, че всеки член ще има право да гласува. Ако те решат, че ще имам втори мандат, ще бъде така. Да сте ме чули да се заявявам досега (б.ред. – за втори мандат)?! Уважавам правилата и реда в БСП”, заяви Корнелия Нинова след пленума и така намекна, че не е издигнала кандидатурата си за втори мандат. В речта си преди това тя каза: „В България съществува паралелна държава. Тя е завладяла официалната. Не институциите, а задкулисието управлява страната. Правителството на Борисов не се бори с него, а му е предала управлението на България и в общ сговор изсмукват ресурсите й. Ние, БСП, последователно се борим в последните 4 години за това. Но днес, когато се вижда краят на това управление, сме загледани в себе си, в споровете и битките помежду си, рискувайки да изпуснем историческа възможност да променим България. Хубаво е да имаме различни мнения. Опасно е, ако имаме различни цели. Нашият най-голям съюзник е народът. Нашият най-голям враг – апатията и страхът. Нека се опитаме да освободим хората от тях и да им покажем, че с общи усилия животът ни може да бъде различен, по-добър“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *