19/05/2024

СУ: Петър Илиев е плагиатствал

0

Петър Илиев, кандидатът на „Има такъв народ“ за силов вицепремиер в оттегленото от партията на Слави Трифонов правителство, е плагиатствал. Това е заключението на Етичната комисия на Софийския университет, заради което ректорът на вуза предлага да стартира процедура за освобождаването на Илиев като преподавател. Етичната комисия е открила, че Илиев е преписал дори някои буквени грешки на Киселова.

В книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. Това е заключението на Етичната комисия на СУ, обявиха от университета днес.

Според Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение, се сочи в съобщението. И се обяснява, че според правилника при данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по прекратяване на трудовите отношения.

Резултатите от сравнението на около 135 страници от дисертацията на Киселова, състояща се от 345 страници – без приложенията и библиографията, с около 92 страници от книгата на Петър Илиев от 697 страници, както и фактът, че дисертационният труд на Киселова не е цитиран в книгата и не е включен в библиографията към нея, дават основание на Етичната комисия да потвърди наличието на плагиатство от страна на Петър Илиев. „Впечатляващо е, че в сравняваните страници от книгата на Петър Илиев близо 230 бележки с цитирания на източници и авторски текст от научния апарат под линия е изцяло заимстван от дисертацията (добавени са по-малко от 10 нови бележки). Използвани са характерни за плагиатството техники: буквално заимстване на чужд текст без позоваване на автора му; заимстване на чужд текст с внасяне в него на някои промени, които не променят смисъла му, отново без цитиране на неговия автор; комбиниране на различни пасажи от чужд текст в общо изложение, без да се посочва откъде са взети и кой е авторът им“, пише в становището на Етичната комисия. (Пълния му текст може да видите тук).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *